top of page

de biografie

 

In 1986 benaderde Nico van Wieringen van CL Productions Jos van Herpen met de vraag of hij met enkele vrienden en vriendinnen een paar zeemansliederen wilde zingen. Dit zou af en toe moeten gebeuren tijdens (personeels-)feesten op de boten van Stiphout op de Maas. Samen met Henny en Eric Slangen, Mario Verhoeven, Ingrid Paulussen (later Karen Groot) en Marly van Herpen werd een groepje gevormd dat onder begeleiding van een orkestje oud-Hollandse liedjes werden gezongen: “Meisje, ik ben een zeeman”, “Als de klok van Arnemuiden”, enz.

Al snel werden deze liedjes in een Maastrichts jasje gegoten en er werd gezocht naar uitbreiding van het repertoire: Ziesjoem! was geboren.

 

De eerste jaren trad de groep op als herkenbare zeeschuimers, piraten; alle nummers hadden op één of andere manier ook te maken met zeeroverij en visserslatijn. Na enkele jaren alleen op boten te hebben opgetreden, werd geprobeerd of ook het publiek aan land gevoelig was voor de groep die zich vooral onderscheidde door hun opvallende piraten-kostuums.

 

Al gauw werden alle Limburgse zalen bestormd door de Maastrichtse zeerovers. Begin 90’er jaren kreeg Ziesjoem! met het nummer “Zjuulke Zeuthout” een grote hit en in 1996 werd het Maastrichts Vastelaovendsleedsje gewonnen (“Drei daog laank verlore” van Marc Quaaden en Peter Ruijters). Een nog grotere hit volgde in 1997: Lekker Menneke, het nummer dat nog steeds onmisbaar is tijdens optredens.

 

Inmiddels was de groep qua samenstelling veranderd. Van 1995 tot 2009 bestond Ziesjoem! uit Marly en Jos van Herpen, Margo en Kees Severins en Carl Vroemen. Gedurende deze jaren werden zes album-cd’s bij Marlstone Recordings gemaakt; deze werden bijna allemaal gepresenteerd in de Maastrichtse Bonbonnière met gastartiesten als Benny Neyman, Eddy Wally, Zoeper, Lèste Aom. Berucht was het optreden waarbij Frans Theunisz en het Merretkoer zich in Ziesjoem!-kleding hulde en Ziesjoem!-nummers zongen.

 

In die jaren werd er steevast een zomer-evenement georganiseerd rondom de Mestreechter Geis aan Het Bat. Steeds een andere naam, steeds een ander thema: bijvoorbeeld FrieteFestival, BratwurstFestival, PaellaFestival, Haring-met-geen-uitjesFestival.

Tekenaar Peter Hermans zag in de leden van Ziesjoem! stripfiguren; hij schreef en tekende 11 jaar lang 11 stripboeken over allerlei dwaze avonturen die de groep beleefde.

Eind 90’er jaren maakte Peter Joosten een 6-delige educatieve vervolgfilm over een reis van Ziesjoem! op de Maas van zuid naar noord. Deze serie werd uitgezonden op L1 Televisie.

 

In 2009 stopten Margo, Kees en Carl; zij werden opgevolgd door Roger Stijns die samen met Marly en Jos tot vandaag de dag Ziesjoem! vormgeven.

Naast de feestelijke muziek blijven de opvallende kostuums een belangrijk handelsmerk van de groep. Deze uitdossing wordt al vele jarenlang door Marlies van den Bosch ontworpen en door diezelfde Marlies en Monique Hoekstra vervaardigd. De “piraten-look” heeft in de loop der jaren echter plaatsgemaakt voor een grote diversiteit aan andere thema’s.

 

In 2011 vierde Ziesjoem! hun 25-jarig bestaan. In dat jaar werd de groep ook benaderd door André Rieu om enkele nummers te zingen, onder begeleiding van het Johann Straussorkest, tijdens de zes Vrijthof-concerten. Het grandioze hoogtepunt van de Ziesjoem!-loopbaan!

 

Nog steeds staan Marly, Roger en Jos het hele jaar door op de grote podia in Nederlands en Belgisch Limburg. Nog steeds weten zij het publiek te boeien en zalen en pleinen op de kop te zetten. Nog steeds vernieuwt de groep regelmatig hun repertoire en hun kostuums en nog steeds heeft het drietal ontzettend veel plezier bij de optredens. Dat plezier stralen zij uit en Ziesjoem! is ervan overtuigd dat dit plezier nog lang wordt uitgestraald.

bottom of page